DONG wint tender Borssele offshore windpark

DONG wint tender Borssele offshore windpark

DONG wint tender Borssele offshore windpark
TenneT zegt dat de platforms in 2019 en 2020 operationeel zullen zijn.

Windparkontwikkelaar DONG Energy heeft de openbare aanbesteding door de overheid voor de eerste twee windparken op zee in Borssele gewonnen.  Zij zorgen ervoor dat de 1400 MW opgewekte zeewind aangesloten wordt op het hoogspanningsnet.

Deze overeenkomst is de eerste die worden afgesloten in het kader van de nieuwe Nederlandse aanbestedingsprocedure.

Netbeheerder TenneT ondertekende de netverbindingsovereenkomst met DONG Energy.

De verbinding Borssele bestaat uit twee platforms, beide met een capaciteit van 700 MW. TenneT zegt dat de platforms in 2019 en 2020 operationeel zullen zijn. De transmissie-exploitant zal in 2023 tenminste 3.500 MW offshore-verbindingen ontwikkelen.

TenneT

Mel Kroon, CEO van TenneT:

“Omdat TenneT, en niet individuele partijen met commerciële doelstellingen, verantwoordelijk is voor alle netaansluitingen op zee kunnen wij standaardisatie toepassen. Dit leidt tot kostenbesparingen voor de Nederlandse maatschappij. Ook konden wij twee jaar geleden al beginnen met het maken van planningen en verkrijgen van vergunningen. Het feit dat TenneT ook netbeheerder op land is, is natuurlijk van grote toegevoegde waarde als het gaat om het optimaal ‘invoeden’ van al die op zee opgewerkte elektriciteit in onze hoogspanningsnetten.”

Om deze taak zo efficiënt mogelijk uit te voeren, heeft TenneT tussen 2014 en 2016 nieuwe standaarden ontwikkeld voor het offshorenet in samenwerking met de betrokken partijen binnen de offshore-windenergiesector.

Tijdens de overlegbijeenkomsten met windparkontwikkelaars is er een aantal technische en juridische onderwerpen besproken. De resultaten werden gebruikt als basis voor modelovereenkomsten.

Dankzij dit proces kon overeenstemming worden bereikt over zaken als aansprakelijkheid tijdens de bouwfase, evenals technische aspecten zoals de beschrijving van de netaansluiting, toepasselijke technische normen, en vereisten op het gebied van naleving van wet- en regelgeving.

Dong

De overeenkomst, volgens TenneT de eerste onder het nieuwe aanbestedingssysteem, zorgt voor de overdracht van offshore windenergie van de Borssele windpark naar het Borssele Alpha platform van TenneT.

“Door deze overeenkomst te ondertekenen zorgen we voor het eerst de volledige aansluiting van een offshore windmolenpark op het Nederlandse Net”, aldus Marco Kuijpers, senior manager Offshore Netherlands TenneT. “Volgens plan is onze eerste offshore gridverbinding in 2019 operationeel, zodat DONG Energy de windenergie door ons hoogspanningsnet kan leveren aan de Nederlandse huishoudens.”

In het gerelateerd nieuws zei DONG Energy gisteren dat ze een turbinevoorzieningsovereenkomst heeft afgesloten met Siemens Gamesa voor 94 8-MW eenheden voor het Borssele-project. Het offshore windpark is naar verwachting eind 2020 volledig operationeel.

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties