Hermitage, Tussen Kunst & Kas

Hermitage wint Energie Award

Hermitage wint energie award
De Hermitage gebruikt haar gebufferde warmteoverschot nuttig in plaats van deze af te fakkelen, en de Hortus verbruikt minder gas voor haar CV-ketels. Jaarlijks bespaart de Hortus 77.215 m3 gas.

Sebastiaan Lagendaal van de Hermitage in Amsterdam heeft de Energie Award 2016 gewonnen voor zijn warmteproject Tussen Kunst & Kas. Hierbij wisselt de Hermitage warmte en koude uit met de Hortus Botanicus. De prijs werd gisteren op de Vakbeurs Energie in Den  Bosch uitgereikt.

Langendaal, hoofd facilitaire zaken en veiligheid bij de Hermitage en de Nieuwe Kerk in Amsterdam, won met zijn warmteproject Tussen Kunst & Kas.

De planten in de Hortus Botanicus hebben behoefte aan warmte en de kunst in de Hermitage juist aan koeling. Door de twee Amsterdamse gebouwen allebei aan te sluiten op één warmte-koude-bron kan veel energie worden bespaard.

Pitches

De twee andere genomineerden waren Benno Elshof van Van Beek Ingenieurs met het online platform Duurzaam in Beeld en Laetitia Ouillet van Eneco en TU/e met haar herijking van de duurzaamheidsstrategie van Eneco.

Bij het beoordelen van de inzendingen gebruikte de vakjury deze criteria:

 • CO2 doelstelling
  Het project moet een bijdrage leveren aan energietransitie
 • Opschaalbaar
  Het innovatieconcept moet een voorbeeld zijn voor anderen
 • Innovatief
  Het project moet innovatief zijn, aantoonbaar energie besparen en duurzame toepassingen bevatten

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Prof. Dr. Blok (voorzitter), Rik Luiten (Movares), Jan van Betten (Nudge), Gerrit van Werven (Energy Valley) en Mark Meijer (Energie Indeed, Duurzame Jonge Honden).

Tussen Kunst & Kas

In dit vooruitstrevende en kostenbesparende project zijn de twee instellingen door 425 meter lange buizen met elkaar worden verbonden. Zo kan de geaccumuleerde bronwarmte van museum Hermitage Amsterdam gebruikt worden voor de verwarming van de planten in de monumentale Palmenkas in de Hortus Botanicus en levert de Hortus gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst.

Samenwerking

Aanleiding voor de samenwerking tussen de instellingen was de zoektocht van de Hermitage naar een oplossing voor het warmte-overschot in haar warmte-koudeopslag (wko)-bron. Bij de bouw van de Hermitage is in 2009 door technisch dienstverlener Kuijpers een wko-installatie aangelegd voor de verwarming en koeling van de expositiezalen. In het dagelijks gebruik bleek meer koeling dan verwarming nodig.

Om het structurele warmteoverschot nuttig te gebruiken ging de Hermitage, samen met Kuijpers, op zoek naar mogelijke partners. De oplossing bleek op iets meer dan vierhonderd meter afstand te liggen: de kassen van de Hortus hebben forse warmtebehoefte voor hun (sub)tropische planten. Omdat de Hortus net op het punt stond zijn twintig jaar oude gasketels te vervangen kwam het telefoontje van de Hermitage precies op het juiste moment.

Bijzonder en innovatief

Beide betrokken organisaties zijn bereid geweest om ‘over hun muren’ heen te kijken en zijn zodoende gekomen tot deze innovatieve oplossing. Het project omvat de toepassing van reeds in de praktijk bewezen technieken.

Wat het project bijzonder maakt is

 • de relatief grote afstand die wordt overbrugd tussen de Hortus en de wko-bronnen van De Hermitage
 • Daarnaast is de regeltechniek voor de bijzondere klimaatspecificaties van zowel de Hortus-flora als de Hermitage-kunst zeer complex.
  • De ontwikkeling van een gezamenlijke, duurzame energiecentrale voor verwarming van de kassen en tegelijkertijd koeling van de expositiezalen wijkt af van de bekende energiebesparende maatregelen bij Rijksmonumenten.
  • Niet de bouwkundige schil wordt aangepakt – isolatie – maar de op fossiele energie gebaseerde verwarmings- (en koel)systemen worden vervangen door gebruik te maken van natuurlijke warmte en kou uit de bodem.
  • In de monumentale bouwstructuur van de Hermitage hoeven daardoor geen wijzigingen plaats te vinden en de aanpassingen in de kassen van de Hortus zijn relatief beperkt.

Energiebesparing

De Hermitage gebruikt haar gebufferde warmteoverschot nuttig in plaats van deze af te fakkelen, en de Hortus verbruikt minder gas voor haar CV-ketels. Jaarlijks bespaart de Hortus 77.215 m3 gas.

Uit het juryrapport:

“Een mooi voorbeeld van verder kijken dan je neus lang is: als warmteuitwisseling met de buren niet mogelijk is, waarom dan niet verderop kijken? Een pittig project met veel stakeholders, maar ondanks dat een erg mooi resultaat met veel externe exposure. Een mooie, heldere website ook!”

Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam wil inspireren, verrijken en bovendien reflectie bieden met kunst en geschiedenis. Door steeds wisselende tentoonstellingen en een aanvullende programmering wordt het werelderfgoed uit een van ‘s werelds grootste musea – de State Hermitage in Sint-Petersburg – ontsloten voor het Nederlandse en internationale publiek.

Hortus Botanicus Amsterdam

De Hortus Botanicus Amsterdam uit 1638 is een van de oudste botanische tuinen ter wereld.

Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht door het Amsterdamse stadsbestuur. Dankzij de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie breidde de Hortus zich in de zeventiende en achttiende eeuw snel uit. De VOC-schepen brachten niet alleen kruiden en specerijen mee, maar ook exotische sierplanten. In de afgelopen vier eeuwen groeide de tuin uiteindelijk uit tot een unieke botanische tuin met meer dan 4.000 soorten planten uit de hele wereld, in hartje Amsterdam.

Expertteam

Voor de realisatie van het project is een bouwteam van deskundigen samengesteld dat bestaat uit:

 • Infinitus Energy Solutions, projectleiding en advisering namens de opdrachtgevers
 • Posad Architecten, ontwerp van een nieuwe technische ruimte
 • Kuijpers, ontwerp en realisatie van de opwekinstallaties
 • LekHabo Groep (installatietechniek), ontwerp en realisatie van de kasverwarming
 • Bouwbedrijf van der Spek, realisatie van de nieuwe technische ruimte
 • BCO buro voor constructieve oplossingen, constructieve adviezen
 • C&R Hospitality Services, calculaties en directievoering tijdens de realisatie
 • Waternet, ontwerp van de wko-koppeling
 • Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling, ontwerp en realisatie van de wko-koppeling

Mede mogelijk gemaakt

De aansluiting van Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus op één warmte-koudebron is mede mogelijk gemaakt door:

 • Ministerie van OC&W, Rijksdienst Cultureel Erfgoed
 • Turing Foundation
 • Gemeente Amsterdam, Amsterdam Klimaatinvesteringsfonds
 • Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Hortus
 • Kuijpers
 • Waternet
 • Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling
 • Nationaal Restauratie Fonds
 • Stichting Hermitage aan de Amstel
 • Stichting Hortus Botanicus Amsterdam

Vakbeurs Energie en Ecomobiel

Vakbeurs Energie: 4, 5 en 6 oktober 2016 in de Brabanthallen in Den Bosch. Ecomobiel: 4 en 5 oktober 2016. 

 

  “Niet de bouwkundige schil wordt aangepakt – isolatie – maar de op fossiele energie gebaseerde verwarmings- (en koel)systemen worden vervangen door gebruik te maken van natuurlijke warmte en kou uit de bodem.”
  – Wat is daar bijzonder aan, je begint toch met minder warmte/koude vraag?

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties