Warmtetafel terugblik

Stadsverwarming en de nieuwe warmtewet

Restwarmte Amercentrale
De Amercentrale in Geertruidenberg levert (nu nog) restwarmte via het Amernet aan huishoudens én bedrijven in Breda, Tilburg, Oosterhout en Made

De burger is niet erg enthousiast over stadsverwarming. Even een online check en je leest waarom:

  • ‘stadsverwarming is duurder dan gas’
  • ‘stadsverwarming helemaal niet zo groen’
  • ‘stadsverwarming is achterhaald’
  • ‘overstappen naar een andere leverancier kan niet bij stadsverwarming’

Vanwege dit soort klachten heeft de Tweede Kamer de Warmtewet herzien en laat zich op 7 december bijpraten tijdens een hoorzitting.

De Warmtewet is weliswaar een verbetering ten opzichte van de huidige wet maar lost bovenstaande problemen niet op. Wie nu op stadsverwarming overgaat heeft niets in te brengen. Er is geen keuzemogelijkheid voor de groenste leverancier, de goedkoopste of een met de beste service. Huishoudens zijn gebonden aan een leverancier en voelen dat in hun portemonnee:

  • omdat uit verschillende onderzoeken blijkt dat huishoudens jaarlijks 200 tot 300 euro meer kwijt zijn
  • en als ze afgekoppeld willen worden betalen ze daar een flinke rekening voor

Stadsverwarming is een monopolie

Het wezenlijke probleem met stadsverwarming werd het best verwoord door de directeur van de Amsterdamse woningcorporatie De Key.

Volgens de corporatiedirecteur is stadsverwarming een techniek uit vervlogen tijden. De gemeente staart zich er blind op, om de eigen duurzaamheidsdoelen maar te halen. Door het monopolie en de aansluitverplichting krijgen andere technieken geen kans.

En alternatieven zijn er genoeg, zegt Bobbe. Warmte-koudeopslag, warmteterugwinning, zonneboilers, windenergie, geothermie, elektrische cv-ketels. Allemaal duurzaam, maar dan zonder dat je aan een peperdure monopolist vastzit.

Hoewel het gebrek aan keuzevrijheid de oorzaak van de problemen is, wordt dat in de Warmtewet niet geregeld. Als de consument vrij zou zijn om de aanbieder van stadsverwarming te kiezen, wordt stadsverwarming goedkoper, beter en aantrekkelijker.

Net als bij de vrijgegeven energiemarkt zal keuzevrijheid leiden tot meer concurrentie onder de aanbieders op prijs, service en duurzaamheid. Consumenten zouden als ze de keuze hebben wel eens naar de leverancier met de groenste bron kunnen overstappen En dat versnelt de energietransitie.

Alleen met keuzevrijheid maak je burgers warm voor stadsverwarming.

Lees ook

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties