WarmteWinner bespaart 69% gas

Warmtepomp bespaart tot 60% gas

WarmteWinner bespaart tot 60% gas
De WarmteWinner ziet er uit als een cv-ketel, maar is een warmtepomp

Warmte kost consumenten veel gas. Om de gasvraag terug te dringen, introduceerde Eneco de ‘Warmtewinner’, een innovatieve, compacte warmtepomp

Met deze warmtepomp kunnen huishoudens hun gasverbruik halveren.

 

De WarmteWinner ziet er uit als een cv-ketel, maar is een soort warmtepomp

Warmtepomp naast CV

De WarmteWinner is een compacte warmtepomp, die het huis verwarmt met warmte uit de ventilatielucht. De pomp wordt naast de bestaande cv-ketel geïnstalleerd en neemt vervolgens het grootste deel van de warmtelevering van de ketel over. Hierdoor reduceren huishoudens tussen de 40 en 60% gas.

Koude Piek

Alleen in pieksituaties, zoals op koude winterdagen, zal de CV-ketel nog bijspringen. De forse besparing op het gasverbruik compenseert het stroomverbruik van de WarmteWinner ruimschoots.

Met de warmtewinner bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer 250 euro op haar jaarlijkse energierekening.

Inventum

Eneco ontwikkelde de WarmteWinner samen met Inventum uit Veenendaal. De WarmteWinner kan eenvoudig geïnstalleerd worden in vrijwel alle huizen met een cv-ketel.

Pilot

Afgelopen december zijn de eerste twee WarmteWinners bij consumenten in Zwijndrecht en Zoetermeer geplaatst.

Eneco verwacht het product vanaf komende zomer te kunnen leveren.

 

 

    Ik denk dat je niet 60% energie bespaard met de warmtepomp, maar dat ze daar 60% van je verwarmkosten bedoelen. Maar dat lijkt niet te kloppen.

    Als de warmtepomp een cop van 4 heeft, dan kun je met 1 kWh elektrisch 4 kWh thermisch maken. In 1 m3 gas zit ongeveer 10 kWh. Dus voor de prijs van 2,5 kWh elektrisch heb je net zoveel als 1m3 gas. Prijs kWh is nu rond de 19 cent, prijs per 1m3 gas is 65 cent. Voor de zelfde warmte heb je elektrisch 0,48 cent en gas 0,65 cent.

    ik zie hier de 60% niet in terug komen. Als je een 1200m3 gas per jaar verbruikt kan dit dus een 204 euro opleveren. Theoretisch.

    Maar zelf vind ik het een mooi stukje techniek. En ik denk dat de prijs van gas gaat stijgen en elektriciteit variabel gaat worden. En in dat kader denk ik dat een hybride oplossing zijn voordelen gaat hebben. Vooral in bestaande bouw.

    Is er al (praktijk)informatie beschikbaar uit het project waarbij 2 warmtewinners zijn geplaatst bij Consumenten in Zwijndrecht en Zoetermeer ?

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties