Zonnebaron in eigen wijk - Bright houses Heerlen

Zonnebaron in eigen wijk

Zonnebaron in eigen wijk - Bright houses Heerlen
Bright Houses Heerlen: Een slim bedienbaar ICT systeem over de netten heen bepaalt telkens welke buffer aan de beurt is om bijgevuld te worden, bijvoorbeeld naar aanleiding van een sensor in een serre-aanbouw die meldt dat er een overschot aan warmte klaar staat om ‘geoogst’ te worden.

‘Zonnebaron in eigen wijk’ is een publicatie van Smart Energy Regions – Brabant .

De brochure geeft wijkbewoners 5 inspirerende configuratie-voorbeelden over welke strategie ze kunnen volgen om energie-neutraal te worden.  

De bedoeling is om bij een woonwijkrenovatie meer geïntegreerde oplossingen tot stand te laten brengen waardoor bewoners zelf kunnen bijdragen aan een steeds duurzamere woonwijk.

Zonnebaron configuraties

 1. Energieconfiguratie 1 – Warmtekrachtwijk
  In een Warmtekrachtwijk blijft de gasaansluiting gehandhaafd. Solarpanelen en solarcollectoren wekken herwinbare energie op. Aanvullend hierop wordt in deze configuratie de warmtekrachtinstallatie ingezet. Deze installatie verbrandt gas en zet dit om in elektra en warmte.
  De netbeheerder kan in het gasnet een bepaald percentage bio- of synthetisch (Cx Hx ) gas toevoegen.
  Deze configuratie is vergelijkbaar met de casus Hoogkerk in Groningen.
 2. Energieconfiguratie 2 – Bloomboxwijk
  De situatie in een Bloomboxwijk is vergelijkbaar met de casus van de Bloombox in de tuin van Google en Netscape.
  Ook in een Bloomboxwijk blijft de gasaansluiting gehandhaafd. Deze configuratie zet, aanvullend op de herwinbare opwekkingen via solarpanelen en solarcollectoren, een box met een fuelcell in. De fuelcell zet door een chemisch proces een energievloeistof of gas (Cx Hx ) om in elektra en warmte, met een rendement van boven de negentig procent.
  Dit proces genereert geen vervuilende stoffen als NOx en SOx , omdat er geen sprake is van verbranding.
  Er zijn ook steeds meer Europese leveranciers die een fuelcell in een lokaal te plaatsen box kunnen leveren.
 3. Energieconfiguratie 3 – All Electric Wijk
  Net als bij alle configuraties worden ook in een All Electric Wijk eerst energiebesparing maatregelen gekozen. In deze configuratie wordt de isolatie tot het meest hoge niveau aangebracht door te zorgen dat de gebouwen naad- en kierdicht zijn. Deze aanpak heet de ‘passief huis methode’ omdat het huis in de winter al kan worden opgewarmd door een kleine hoeveelheid energie die door de ramen valt.
  Hierdoor is een goed werkend ventilatiesysteem met warmteterugwinning nodig. De All Electric Wijk betrekt alle benodigde energie eerst uit elektriciteit; via solar panelen op daken, gevels, een geluidswal en in de toekomst zelfs het lokale fietspad. Het dagelijks tapwater komt dus ook van een elektrische opwarming.
  Stad van de Zon in Heerhugowaard is een goed voorbeeld van deze energieconfiguratie.
 4. Energieconfiguratie 4 – The Mix
  The Mix brengt het beste van wijk 1, 2 en 3 samen en verbindt de verschillende elementen optimaal.
  Dit betekent dat de lokale netten in staat zijn onderling energie overschotten of tekorten uit te wisselen. De wijkbewoners kunnen hierdoor het spel oppakken om grotendeels zelfvoorzienend te worden, en er hoeven geen pieken in aanbod uitgewisseld te worden tot buiten de wijk.
  Een slim bedienbaar ICT systeem over de netten heen bepaalt telkens welke buffer aan de beurt is om bijgevuld te worden, bijvoorbeeld naar aanleiding van een sensor in een serre-aanbouw die meldt dat er een overschot aan warmte klaar staat om ‘geoogst’ te worden.
  In deze configuratie is ruimte voor toekomstige verbeteringen op het gebied van energietechnologie in combinatie met andere spelregels om investeringen en opbrengsten te verdelen.
  Een mooi voorbeeld is Bright Houses in Heerlen in combinatie met multicarrier grids modellering, zoals gebeurt bij de TU/e faculteit Bouwkunde.
 5. Energieconfiguratie 5 – Exergiewijk
  In deze configuratie neemt het streven naar Exergie een belangrijke plaats in. Exergie wil zeggen dat energie zoveel mogelijk in zijn pure vorm wordt gebruikt, dus zonder onnodige omzettingen die energieverlies met zich meebrengen.

  • Dus geoogste solarwarmte blijft warmte
  • En hoogwaardige elektriciteit wordt zoveel mogelijk als elektriciteit ingezet.
   Dit vergt een actieve ontwerphouding om lokale kansen te combineren met gebruikswensen. House of Tomorrow Today in Sterksel functioneert op een soortgelijke manier.

Deze 5 businesscases zijn tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen:

 • Smart Energy Regions – Brabant
 • kennis-, branche organisaties
 • adviseurs en bedrijven aan de aanbiedende zijde
 • Renewable Energy Sources (RES)-buurtinstallaties van de gemeente Eindhoven
 • Woonbedrijf

Zonnebaron brochure

Link naar ‘5 inspirerende ontwerpen van moderne lokale energiehuishoudingen op wijkniveau’ (publicatie 15 december 2015)

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties