
Wat is salderen en waar moet je op letten?

Als je saldeert, levert u elektriciteit terug aan het net. Dat is duurzame elektriciteit die je zelf opwekt.
Salderen betekent dus dat de energieleverancier de teruggeleverde energie mag aftrekken van het eigen (jaar)verbruik. Hierdoor ontvang je dezelfde prijs (inclusief belastingen en transportkosten) voor de teruggeleverde energie als je betaalt voor de energie die je op een ander tijdstip van de energieleverancier afneemt.
Voorwaarden voor salderen
Particulieren en bedrijven met een aansluiting tot maximaal 3 x 80 A mogen het overschot van zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net en op jaarbasis verrekenen met de op een ander moment uit het elektriciteitsnet afgenomen elektriciteit, tegen hetzelfde tarief.
Als er meer dan het eigen verbruik wordt opgewekt moet voor het meerdere een ´reële vergoeding´ worden betaald die in de praktijk neerkomt op de kale stroomprijs.
5000 kWh grens
Per 1 januari 2014 is de 5000 kWh grens komen te vervallen. Dit betekent dat mensen die meer dan 5000 kWh willen salderen, dat gewoon kunnen. Ook kan per 1 januari 2014 de VVE onbeperkt salderen op de algemene aansluiting (gebruikt voor algemeen gebruik voor bijvoorbeeld lift en verlichting) als zij tot de 3*80 A aansluiting hebben. Het huishoudelijk gebruik van de leden van de vereniging kunnen echter niet op deze wijze salderen.
Slimme meter
De redenen die aangevoerd worden voor het “aanvallen” van het salderingsrecht zijn overstimulering (in samenhang met lagere prijzen) en kosten van van het balanceren van het elektriciteitsnet.
Voor branchegenoten is het belangrijk te weten dat een regeling op basis van een korting op de energiebelasting alleen mogelijk is als gebruik- en teruglevering gemeten worden. De analoge meter moet dan dus in heel Nederland vervangen zijn door de slimme meter, of tenminste door een digitale meter met teruglever-registratie.
Vergoedingen afhankelijk van energieleverancier
Uw stroomleverancier is niet verplicht om 0,23 euro per kWh te vergoeden. De vergoeding bedraagt dan minimaal 0,08 euro per kWh.
Belasting
In België is het salderen zoals wij dat in Nederland kennen, al sterk afgenomen. De reden is dat eigenaren van zonnepanelen of windenergie over de terug geleverde energie geen energiebelasting betalen en dus ook niet meebetalen aan het onderhoud van het net. Terwijl netbeheerders juist extra kosten moeten maken om het net beheersbaar te houden met de toegenomen hernieuwbare energie.
Het ‘belastingvoordeel’, de uitgespaarde belasting door eigen opwek, is jaarlijks circa 40 miljoen euro. Versobering van de salderingsregeling lijkt onontkoombaar maar de regeling is ten minste van kracht tot en met 2019.
Regeling 2020
Minister Kamp deed begin 2017 een expliciete uitspraak in de Tweede Kamer over de toekomst van het salderen. Salderen zal wettelijk recht blijven tot in ieder geval 2020. Daarna zal een goede overgangsregeling komen. Een nieuwe regeling zal vanaf 2017 ontwikkeld worden en in 2020 ingaan. Het uitgangspunt blijft dat zonnepanelen financieel aantrekkelijk blijven, ook na 2020.
Energiecoöperaties
Van salderen op afstand is sprake wanneer de duurzame elektriciteit ergens anders wordt opgewekt dan op of rond het eigen gebouw. Denk hierbij aan een windmolen in een weiland of zonnepanelen op het dak van een boerenstal. De teruggeleverde energie is niet volledig belastingvrij maar coöperaties krijgen een korting van 7,5 eurocent per kWh.
Salderen op afstand heeft twee financiële voordelen voor de coöperaties:
- de duurzaam opgewekte elektriciteit wordt geleverd aan een energieleverancier, hiervoor wordt een vergoeding verkregen
- de leden van de coöperatie krijgen korting op de energiebelasting van 7,5 eurocent per kWh (excl. BTW)
- Vanaf 1 januari 2016 is de regeling verruimd. Deze coöperaties hoeven in de eerste schijf van de energiebelasting geen belasting meer te betalen voor hun gezamenlijk opgewekte hernieuwbare energie
De verlaging van het tarief van de eerste schijf tot nul wordt toegepast op de persoonlijke energierekening van de leden, tot het eigen verbruik (maximaal 10.000 kWh per jaar). Zo kunnen deze coöperaties rendabeler zelf duurzame energie opwekken. Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie. Ze wonen ook binnen de postcoderoos waar de productie-installatie staat.
Gerelateerde factsheets
Meest gelezen
- -Waterstof in poedervorm als game changer voor de industrie
- -TKi Urban Energy tenders 2016
- -Kolencentrales dicht
Categorieën
- -Energiebewustzijn verhogen, meer flex
- -Energie neutraal bouwen
- -Landelijk energiebeleid
- -Energie opslag
- -Factsheets
- -Subsidie
- -Transport en Mobiliteit
- -Van de netbeheerders
- -Van de redactie
- -Wet- en Regelgeving
Alle blogs
Recente reacties
- -Dat kunnen we helaas niet. U kunt het eventueel vragen aan Netbeheer Nederland: info@netbeheernederland.nl
- -Kunt u ons aub op elektronische manier of gewoon op schrift deze rekenmodellen doen toekomen? Bij voorbaat dank. VvE Chopinplein 1 - 290
- -Waterstofboorhydride is duur omdat het nu nog op basis van ferriet (ijzer) wordt gemaakt. Dit is duur door de hoge temperatoor. Maar binnenkort is er een catalysator in de maak op basis van Tin. Daardoor wordt het snel goedkoper denk ik.
- -Ik vraag me ook af hoe het qua energiebalans precies in elkaar zit. Als er bij de waterstof 'extractie' ook waterstof uit de UPW (=water) komt, zal er bij het produceren van de drager flink wat energie in moeten, want anders klopt de optelsom niet!
- -Ik ben benieuwd of dit de gewekte verwachtingen inderdaad waarmaakt. Ik hoor er in de media niet zoveel over... Het zou een belangrijk obstakel kunnen wegnemen voor het gebruik van waterstof als energiedrager (NIET: energiebron zoals sommige denken. Je zulttoch eerst de H2 uit water moeten maken mbv electrolyse). Dus geen opslag onder 135bar maar gewoon 1bar bij kamertemperatuur! Vraag me wel af waarom je UPW (ultra Pure Water) nodig hebt ipv gedestilleerd water. Contaminatie vh systeem? En wordt dat UPW teruggewonnen of moet je dat bij iedere regeneratie van de vaste stof weer aanmaken? Veel vragen, het is nu half februari 2019 en ik zou wel een update willen van de status!