
Wat maakt de slimme meter allemaal mogelijk?

De slimme meter registreert het energieverbruik van huishoudens (kleinverbruikers) en bedrijven/organisaties (grootverbruikers).
Als huishoudens toestemming hebben gegeven, zendt de slimme meter automatisch de meterstanden naar de netbeheerder waarmee de netbeheerders de druk op het elektriciteitsnet beter kunnen monitoren en storingen sneller kunnen opsporen.
Bij grootverbruikers (aansluitingen vanaf 3*80A) stuurt de slimme meter de meterstanden continue door.
Slimme meter en flexibele energietarieven
In Nederland wordt geëxperimenteerd met flexibele energietarieven om bedrijven en particulieren te motiveren, stroom af te nemen als de vraag laag is. Flexibele tarieven moeten nog door de overheid gereguleerd worden maar experimenten zijn toegestaan.
Flexibele tarieven hebben we nodig om het energienetwerk in balans te houden.
De hoge prijzen tijdens piekmomenten kunnen huishoudens en bedrijven motiveren een deel van hun stroom afnemen in daluren.
- Software, gekoppeld aan de slimme meter kan inzicht geven in flexibele energietarieven waarmee bedrijven en particulieren kunnen besparen:
Duur op piekmomenten, goedkoop in de daluren als er veel (groene) stroom beschikbaar is. - Bijvoorbeeld door het opladen van hun elektrische auto’s uit te stellen, bedrijfskoeling en –vriesinstallaties te programmeren zodat ze tijdens daluren staan te loeien en de zwembadverwarming een uurtje uit te stellen.
Bij tekorten gaan de prijzen omhoog, bij energiepieken omlaag of worden zelfs negatief.
Netbalans
Balans op het net is de verantwoordelijkheid van de netbeheerder. Netbeheerders zijn sterk voorstander van flexibele stroomtarieven want met de toegenomen groene, wordt een betrouwbaar net steeds uitdagender voor netbeheerders.
Als op een zonnige dag met een lekker windje volop hernieuwbare stroom opgewekt wordt, moet deze groene stroom in het net ingevoed worden. Soms is het best spannend of de kabels dat aankunnen. Slimme meters in combinatie met slimme software en bewuste bedrijven en bewoners, dragen ertoe bij dat energieafname meer gespreid wordt en voorkomt netverzwaring en dat scheelt de belastingbetaler weer veel geld.
Slimme meter en de APX
De APX is de Spotmarkt waar elektriciteit wordt verhandeld. Er wordt gehandeld in uurprijzen. Onbalans in elektriciteit wordt dan ook op deze beurs veel verhandeld. De beurs heeft ook de APX-index ontwikkeld, uitgedrukt in Euro/MWh van elektriciteit die de volgende dag geleverd wordt. Elke dag publiceert APX deze index op haar website.
Vrijwel iedere leverancier van elektriciteit koopt in op deze beurs. De prijzen worden gepresenteerd per dag en weergegeven met BASE, PEAK en OFF-PEAK uitgedrukt in Euro per MWh. In de grafiek APX prijzen zoals die bij ons gepresenteerd wordt, worden deze marktprijzen omgerekend naar piek en dal prijzen uitgedrukt in ct/kWh.
Op basis van een gemiddelde APX-prijs per maand kan een afnemer ook een contract afsluiten met zijn energieleverancier, mits er sprake is van een groot volume en een afstand-uitlezing zoals de slimme meter. Op deze markttarieven zet de leverancier nog een toeslag. Voor een grootverbruiker kan dit ongeveer 0,3 ct/kWh zijn voor piek- en daltarief.
Slimme meter en Sluipverbruik
Nog een voordeel van de Slimme meter is dat de meter gekoppeld kan worden aan software dat sluipverbruik aangeeft. Hoe vaak komt het niet voor dat er nog licht brand terwijl een ruimte niet gebruikt wordt. Of de hele nacht, terwijl de school gesloten is. Met de slimme meter en gekoppelde diensten, pikken bedrijven er zo uit welke apparaten zorgen voor sluipverbruik.
Dit zorgt niet alleen voor besparing in energiekosten. Het zorgt er ook voor dat we minder energie hoeven op te wekken in de energiecentrales en dat draagt dus echt bij aan CO2-reductie.
Gerelateerde factsheets
- Wat doet een netbeheerder?
- Wat maakt de slimme meter allemaal mogelijk?
- Wat is salderen en waar moet je op letten?
- Wat doet een energiemaatschappij?
- Wat doet een Aggregator?
- Wat is de onbalansmarkt?
- Wat is het verschil tussen biogas en groen gas?
Meest gelezen
- -Waterstof in poedervorm als game changer voor de industrie
- -TKi Urban Energy tenders 2016
- -Kolencentrales dicht
Categorieën
- -Energiebewustzijn verhogen, meer flex
- -Energie neutraal bouwen
- -Landelijk energiebeleid
- -Energie opslag
- -Factsheets
- -Subsidie
- -Transport en Mobiliteit
- -Van de netbeheerders
- -Van de redactie
- -Wet- en Regelgeving
Alle blogs
Recente reacties
- -Dat kunnen we helaas niet. U kunt het eventueel vragen aan Netbeheer Nederland: info@netbeheernederland.nl
- -Kunt u ons aub op elektronische manier of gewoon op schrift deze rekenmodellen doen toekomen? Bij voorbaat dank. VvE Chopinplein 1 - 290
- -Waterstofboorhydride is duur omdat het nu nog op basis van ferriet (ijzer) wordt gemaakt. Dit is duur door de hoge temperatoor. Maar binnenkort is er een catalysator in de maak op basis van Tin. Daardoor wordt het snel goedkoper denk ik.
- -Ik vraag me ook af hoe het qua energiebalans precies in elkaar zit. Als er bij de waterstof 'extractie' ook waterstof uit de UPW (=water) komt, zal er bij het produceren van de drager flink wat energie in moeten, want anders klopt de optelsom niet!
- -Ik ben benieuwd of dit de gewekte verwachtingen inderdaad waarmaakt. Ik hoor er in de media niet zoveel over... Het zou een belangrijk obstakel kunnen wegnemen voor het gebruik van waterstof als energiedrager (NIET: energiebron zoals sommige denken. Je zulttoch eerst de H2 uit water moeten maken mbv electrolyse). Dus geen opslag onder 135bar maar gewoon 1bar bij kamertemperatuur! Vraag me wel af waarom je UPW (ultra Pure Water) nodig hebt ipv gedestilleerd water. Contaminatie vh systeem? En wordt dat UPW teruggewonnen of moet je dat bij iedere regeneratie van de vaste stof weer aanmaken? Veel vragen, het is nu half februari 2019 en ik zou wel een update willen van de status!