Waterstof opslaan in poedervorm

Waterstof in poedervorm als game changer voor de industrie

Waterstof opslaan in poedervormAls de zware industrie waterstof als energiebron kan gebruiken, is dat een reuzenstap in de strijd tegen luchtvervuiling.

De Nederlandse uitvinder Gerard Lugtigheid staat op het punt om efficient waterstof te produceren en vervolgens op te slaan in poedervorm.

Als het lukt wordt dit een belangrijke gamechanger voor de Nederlandse en Internationale energietransitie.

Waterstofpoeder was al bekend maar Lugtigheid ontwikkelt momenteel een bijzondere techniek om de energie vrij te laten komen.
Dit gebeurt met natrium-boor-verbinding (NaBH4), ofwel Ultra Pure Water zoals Lugtigheid het noemt. Het zuur brengt de reactie op gang en dat levert elektriciteit, de krachtbron voor de auto.
Poeder en Ultra Pure Water kunnen als een modderachtige substantie worden getankt via bestaande tankstations. Er zijn geen waterstofstations voor nodig, een enorme vooruitgang want op dit moment zijn er pas drie waterstofstations in Nederland. En de prijs is ook te overzien. De prijs voor een kilo H2Fuel zou ongeveer € 1,65 worden; voldoende voor 240 kilometer.

Waterstof acceptatie

Gerard Lugtigheid en zijn bedrijf H2Fuels Systems in Voorschoten zijn er druk mee. De grote uitdaging waar Lugtigheid en zijn team voor staan is het creëren van maatschappelijke bekendheid, dat vervolgens weer moet zorgen voor acceptatie van de techniek.

Er bestaat inmiddels concrete belangstelling vanuit het bedrijfsleven, onder meer van energiebedrijven, oliemaatschappijen en chemiebedrijven. Ook de provinciale overheden tonen interesse. Meerdere buitenlands kennisinstituten zijn razend nieuwsgierig.

Prof. dr. Ad van Wijk, hoogleraar duurzame energie bij de TU in Delft, juicht elke vorm van gebruik van waterstof toe.

„Er zijn meerdere manieren om waterstof op te slaan. Momenteel is het onder hogedruk opslaan van waterstofgas de standaard in de autosector. Maar dat wil niet zeggen dat er geen markt is voor een separate toepassing van H2Fuel.”

Heeft H2Fuel-Systems de spectaculaire, nieuwe technologie ontwikkeld waar we op wachten? Een techniek die waterstof eindelijk tot een praktische, economisch aantrekkelijke, veilige en preferente vervanging voor fossiele brandstoffen maakt? Laten we de proeven van dit jaar afwachten maar de verwachtingen zijn hoog gespannen.

 

  Deze ontwikkeling juich ik voor meer dan 100% toe. Deze vorm van energie opslag en gebruik is niet alleen zeer veilig en eenvoudig te transporteren, naar mijn gevoel kan het een zeer grote bijdrage leveren aan de afschaffing van fossiele brandstof in welke vorm dan ook.

  €1,65 per kilo? Hoe wordt die waterstof dan geproduceerd? Milieu vriendelijk is elektrolyse met groene stroom maar dat kost bijna 70KWh per kilo en dan moet het nog worden getransformeerd tot een poeder en gedistribueerd dus ik zie niet hoe je dan ooit op €1,65 per kilo uitkomt.

  Goeie vraag!
  Met zonne-energie en wind-energie kan je makkelijk de hele wereld voorzien. Het “eeuwige” probleem is altijd opslag en vervoer.
  Waterstof in poeder vorm is een heel efficiënte en veilge manier om de opgewekte (zonne- of windenergie) op te slaan en distribueren.

  Wat gaat het produceren van waterstofgas kosten als het b.v. in een poedervorm beschikbaar wordt of b.v. in de bestaande infrastructuur van het huidige gasnet te transporteren, als men dan toch gasloos dient te worden. Er is op dit moment in Nederland een behoorlijke lobby aan de gang m.b.t. zon en windenergie hier valt kennelijk door de ondernemers veel te verdienen en ook subsidies binnen te halen, die dit willen aanbieden. Men kan dus beter meer energie steken in het proces van waterstofgas en al de nieuwe ontwikkelingen hiervan waar men nu druk mee bezig is.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties